A kardamomot édes és sós ételek fűszerezésére is használják. Széles körben alkalmazzák az indiai, közel-keleti, arab és svéd konyhában. Kétféle típusban kapható, egész hüvelyként, magvakként vagy őrölve. A kardamom megtalálható a garam masala fűszerkeverékben, amely hús- és zöldségételeket fűszerez, valamint olyan forró italokban, mint a masala chai és a török kávé.
Mi az a kardamom?
A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozó különféle növények maghüvelyéből készült fűszer. A kardamom hüvelyek orsó alakúak és háromszög keresztmetszetűek. A hüvelyek számos magot tartalmaznak, de az egész kardamom hüvely egészben vagy őrölve is használható. A magvak kicsik és feketék, míg a hüvelyek színe és mérete fajonként eltérő.

A kardamom fajtái
A kardamomnak két fő típusa van: fekete kardamom és zöld kardamom, valamint van fehér kardamom is, amely a zöld kardamom fehérített változata. A zöld kardamom az északi és közel-keleti konyhában leggyakrabban előforduló fajta, míg az indiai és ázsiai receptek gyakran előírják, hogy zöld vagy fekete kardamomot használjunk.
A zöld kardamom (Elettaria cardamomom) igazi kardamom néven ismert. Ez a leggyakoribb fajta, amelyet a szupermarketben árulnak. A legjobb választás édes ételekhez, de jól használható sós ételekhez is. A fehérített változat, a fehér kardamom kevésbé ízes. Trópusi területeken termesztik, beleértve Indiát, Malajziát és Costa Ricát.
A fekete kardamomnak (Amomum subulatum) nagyobb hüvelyei vannak, amelyek sötétbarnák. Füstös eleme miatt inkább sós ételekhez illik, de Dél-Indiában édes ételekben is használják. A Himalája keleti részén termesztik.
A kardamom megtalálható az indiai konyhában, valamint a közel-keleti konyhában. Az indiai receptekben egész kardamomhüvelyeket használnak basmati rizs és különféle curryk elkészítéséhez. A közel-keleti receptekben az őrölt kardamom fűszerez bizonyos desszerteket.
Egész vagy őrült kardamom
A fekete kardamomot tartalmazó receptek gyakran megkövetelik, hogy az egész hüvelyt sértetlen magokkal együtt használják fel. A hüvelyeket a főzés után kidobjuk.
Ha zöld kardamomot használ egy receptben, ideális esetben egész kardamom hüvelyekkel kezdje. Ha őrölt kardamomot (vagyis kardamomport) vásárolunk a fűszer szekcióból, akkor nem lesz olyan ízletes, mivel a kardamommag illóolajai a magok őrlése után viszonylag hamar elvesztik ízüket.
Milyen az íze?
A kardamom erős, édes, csípős ízű és illatú, citrom és menta árnyalataival. A fekete kardamomnak füstös illata van és hűsítő mentolos jegye is.

Főzés kardamommal
Használhat porított kardamomot közvetlenül azokhoz a receptekhez, amelyek őrölt kardamomot igényelnek, de a házilag őrült kardamom még ízletesebb. A zöld kardamomhüvelyeket száraz serpenyőben néhány percig pirítjuk. Hagyja hűlni egy percig, majd távolítsa el a magokat a hüvelyből. Tegye el a hüvelyeket kávéhoz vagy teához ízesítés céljából. A legjobb eredmény érdekében mozsárban őrölje meg a magokat, vagy használhat motoros fűszerdarálót (például kávédarálót).
Ha zöld kardamomot használ forró italokhoz, például kávéhoz, egyszerűen őröljön meg három-négy kardamommagot a szemes kávéval együtt, és öntse fel a forró vizet a szokásos módon. Egyes hagyományok szerint az egész hüvelyt ledarálják, de jó, ha csak a magokat használjuk.
Helyettesítés
Nehéz lesz valódi helyettesítőt találni a kardamom egyedi ízére, de meg lehet próbálni. A fahéj lesz a kulcs, a legjobb keverék pedig egyenlő arányban őrölt fahéj és szerecsendió. Ha nincs szerecsendiónk, használjon őrölt gyömbért vagy őrölt szegfűszeget a fahéjjal együtt.
Tárolás
A legjobb, ha a kardamomot egész hüvelyben, zárt edényben, hűvös, száraz helyen tároljuk. Az őrölt kardamom hasonlóan tárolható, de gyorsan elveszíti erejét, és mielőbb fel kell használni.