Mi az az achiote (annatto)?

Az achiote és az annatto elnevezés felváltva használatos. Bár gyakran használják, hogy sárga színt adjon az ételeknek, enyhe borsos íze is van. Akár egész magként, akár őrölt fűszerként, achiote-pasztaként vagy achiote-olajként, a mexikói vagy karibi konyha felfedezése során gyakran találkozhat ezzel az összetevővel.

Mi az az achiote?

Az achiote egy fűszer és színezőanyag, amelyet az örökzöld Bixa orellana cserje magjából nyernek. A magokat körülvevő pépet vízben történő macerálás után péksüteményekké alakítják, amelyekből festékanyagot állítanak elő. A magokat szárítják, és egészben vagy őrölve használják konyhai fűszerként. Kereskedelmi forgalomban az achiote-t a chorizo, a vaj és a margarin, a sajt és a füstölt hal sárga színének növelésére használják.

achiote

Honnan származik?

Az achiote az amerikai kontinens trópusi területein őshonos, beleértve a Karib-térséget és Mexikót. A kis fát a spanyolok hozták Amerikából Délkelet-Ázsiába az 1600-as években, ahol ma már gyakori élelmiszer-összetevő. Indiában és Nyugat-Afrikában is termesztik.

Ez a fűszer a világ különböző részein sokféle néven ismert:

  • Az achiote Mexikóban és az azték nahuatl nyelvben, valamint a Karib-tenger spanyol nyelvű országaiban használatos.
  • Az annato a Karib-tenger egyes szigetein és Dél-Amerika egyes területein gyakori.
  • A roucou-t gyakran használják Trinidad és Tobagóban, Martinique-on és Guadalupe-ban.
  • Az achuete-t elsősorban a Fülöp-szigeteken használják.
  • Az urucul a fűszer neve az amazóniai Tupi-Gurani indiánok körében.

Milyen az achiote íze?

Kis mennyiségben, elsősorban élelmiszer-színezékként használva az achiote-nak nincs érzékelhető íze. Ha nagyobb mennyiségben használják ízesítésre, akkor földes, borsos ízt kölcsönöz egy csipetnyi kesernyésséggel. Az achiote magok enyhén virágos vagy borsmentás illatot árasztanak.

Hogyan főzzünk vele?

Az achiote por más fűszerekkel és fűszernövényekkel keverve achiote pasztává alakítható, amellyel húsokat, halakat és baromfit pácolhatunk és füstös ízt adhatunk nekik. Az őrölt achiote-ból készült népszerű termék a sázon, amely kis fóliacsomagokban kapható, és azonnal felhasználható a receptben.

Az achiote magokat étolajban áztatják, hogy achiote olajat vagy az achiotina zsírját készítsék, ami színt és ízt kölcsönöz nekik. Az olajban vagy zsírban való párolás vagy főzés színt ad a rizsnek, paellának, húsnak, levesnek, pörköltnek, halnak és néhány yuca-ételnek.

Felhasználása

Az achiote-ot konyhai fűszerként, ételszínezékként és kereskedelmi festékként használják. A karibi Taíno népek már jóval az európaiak érkezése előtt ízesítették és színezték ételeiket az achiote fűszerrel. Emellett kozmetikumokban, textilfestékként, testfestékként, naptejként és rovarriasztóként is használták. Úgy tartják továbbá, hogy az aztékok csokoládéitalhoz adták a magokat, hogy fokozzák annak színét.

annatto

Az achiote tárolása

Mind a magok, mind az őrölt achiote sokáig eltartható. Megfelelő tárolás mellett az achiote akár három évig is eltartható. Tárolja légmentesen záródó üvegedényben és fénytől védett, sötét szekrényben. Az achioteolaj vagy achiotina néhány hónapig eltartható, ha üvegedényben, hűtőszekrényben tároljuk.

Kategória Fűszerek

Szólj hozzá!