Minden, amit a kaporról tudni kell

A kaporról ma azonnal a kapros savanyúság és a burgonyasaláta jut eszünkbe, de évszázadok óta fontos szerepet tölt be a konyhákban Európa- és Ázsia-szerte. A kaporleveleket kapor gyomnövényként, a kapormagot pedig fűszerként használják. A friss kapornak tavasszal és kora nyáron van szezonja, de gyakran termesztik üvegházakban, így egész évben kapható.

Mi az a kapor?

A kapornövény (Anethum graveolens) tollas zöld levelekből készül a kapor fűszernövény, míg a lapos, ovális termésekből készül a kapormag fűszer. A zellerrel rokon egynyári fűszernövény, amely hajlamos újratelepíteni magát és széles körben elterjedni, amit jó tudni, ha a kertben való ültetését fontolgatja. A kapormagot fűszerezésre használják, például savanyúságokban. A cseresznyéhez hasonlóan a kapor gyomnövény is finom, és különösen jól illik a tojáshoz vagy salátákhoz.

Kapor

Friss és szárított kapor

A szupermarket fűszeres részlegében árulnak szárított kaporfüvet, de az íze halványan helyettesíti a friss kaporfüvet. Ha csak ezt tudja beszerezni, használjon több szárított fűszernövényt, hogy kapros ízt kapjon a receptben. A kapormagot szárított formában is árulják, és ez minden felhasználási célra elfogadható.

Milyen a kapor íze?

A kapor íze fűszeres, egy kis ánizsszerű édesgyökér ízzel. Ne feledje, hogy amint az időjárás melegre fordul, a kaporvirágok virágba borulnak vagy “elszállnak”. Ez a virágzás megváltoztatja a levelek ízét, kevésbé aromássá és keserűbbé teszi őket. A kapormag íze a kömény enyhe változatához hasonlít.

Főzés kaporral

Mivel a kapornak olyan egyedi íze van, kis mennyiségű kaporral is sokat lehet elérni, ezért a kapor olyan jól használható köretként. A kaporlevelek tollas textúrája gyönyörűen mutat, és egy kis kaporszál észrevehető aromát adhat egy ételnek. A kapor a salátákhoz is jól illik, és az íróval együtt a házi készítésű ranch dresszing egyedi ízét adja.

A főzés során a kaporfű veszít az ízéből, minél tovább főzzük, ezért csak az utolsó pillanatban adjuk hozzá. Ennek ellenkezője igaz a kapormagra, amely melegítés hatására több aromát és ízt fejleszt. A receptek gyakran előírják, hogy a kapormagot forró serpenyőben pirítsuk meg, mielőtt hozzáadnánk. A kapormagot gyakran használják pácoláshoz is.

Köretként a kapor kiválóan illik a céklát, uborkát vagy joghurtot tartalmazó hideg levesekhez, vagy a tzatzikihoz, a hagyományos görög uborka-joghurt salátához. A kapor különösen jól illik mindenféle tenger gyümölcseihez. Jól illik kenhető krémekhez, tejfölhöz, krémsajthoz és bárányhúshoz is.

Friss kapor

Tárolása

Ha hazaértünk, a friss kapor szárát lazán, műanyagba csomagolva tároljuk a hűtőszekrényben, és egy-két napon belül használjuk fel – a kapor hajlamos arra, hogy szedés után hamar elhervadjon és pépes legyen.

Ha kicsit tovább szeretné tárolni, tegyen egy csokor kaprot egy befőttesüvegbe vagy egy pohár vízbe (mint a virágokat), majd fedje le a tetejét műanyaggal, és tegye az egészet a hűtőszekrénybe.

A kapor nem sok ízt őriz meg, ha szárítjuk, de jól fagyasztható. A fagyasztás jó módja, ha a leveleket turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe tesszük. Pépesítsd finomra a leveleket, majd adj hozzá annyi vizet, hogy az apróra vágott levelekből éppen csak paszta legyen. Kanalazzuk a pasztát egy jégkockatartóba, fagyasszuk le, majd az így kapott kockákat tegyük át egy zárható műanyag zacskóba, és tároljuk a fagyasztóban. Ezután bármikor adjon hozzá egy kapor jégkockát, amikor friss kapor ízű leveseket vagy pörkölteket szeretne ízesíteni.

Kategória Fűszerek

Szólj hozzá!