Aleppói paprika

Az egyedülálló, sós-mazsolás ízű aleppói paprika népszerűsége világszerte az egekbe szökött, és nem véletlenül. A Szíriából származó, mérsékelten csípős aleppói paprika már régóta a közel-keleti és mediterrán konyhák alapanyaga. Mostanra egyre könnyebben elérhetővé vált, mivel a világ többi része felfedezte, hogy ez a paprika milyen ízletes, ha különféle receptekhez adjuk hozzá, a tojásételektől kezdve a húsos párolásokon át az avokádós pirítósig és a grillezett zöldségekig. A fűszert zúzva vagy őrölve, zacskókba és dobozokba csomagolva árulják.

Mi az az Aleppo paprika?

Az Aleppo paprika, más néven Halaby chilipaprika a szíriai Aleppo városáról kapta a nevét. A Capsicum annuum egyik fajtája, és fűszerként használják. Az érett, természetesen olajos paprikát magtalanítják, napon szárítják, és durván pelyhesre őrlik. Ezután sóval és olívaolajjal keverik össze, így egy élénkpiros, földes, mérsékelten csípős fűszert kapunk, amely fűszerként vagy köretként használható a vörös chilipehely helyett.

A szíriai polgárháború miatt a boltokban kapható legtöbb aleppói paprikát Törökországban termesztik, ahol a paprikapelyhet pul bibernek nevezik. Ebben az országban az aleppói paprika a leggyakrabban használt fűszer a só és a paprika után következik. Az 1990-es évek közepén a fűszer népszerűvé vált az Egyesült Államokban, és a növekvő kereslet kielégítésére most már Amerikában is termesztik.

aleppo paprika

Milyen az aleppói paprika íze és mennyire csíp?

Az aleppói paprika nagyjából fele olyan csípős, mint a vörös chilipehely, körülbelül 10 000 Scoville hőegységgel, és a csípőssége lassan fokozódik. Enyhe édességgel és csípősséggel rendelkezik, mazsolás, citrusos és paradicsomos jegyekkel, valamint köményes földszerűséggel és pörkölt ízzel.

Főzés Aleppo paprikával

Az őrölt fűszer bármilyen ételben jól használható, amelyhez lassan épülő, összetett csípősséget szeretne hozzáadni. A közel-keleti és mediterrán konyhában gyakran használják grillezett húsok és kebabok fűszerezésére; a muhammara néven ismert szíriai pirospaprika mártogatós ízének is ez a kulcsa.

Az aleppói paprika része lehet egy fűszerkeveréknek, amelyet grillezett húsokhoz használhatunk. Fokhagymaporral, cukorral és olyan fűszerekkel, mint a kurkuma és a kömény, kombinálva ízletes dörzsölést kaphat, amely rengeteg ízt ad a sertéshúsnak, a steaknek és a csirkének. Szórjon aleppói paprikát tojásra és avokádós pirítósra, vagy olívaolajat öntsön bele aleppói paprikát, és használja kenyérmártásként vagy egyszerű tésztára csöpögtetve. Só helyett még a margaritás poharak peremét is feldobhatja vele, hogy fűszeres legyen.

Helyettesítése

Ha nem talál Aleppo paprikát, a legközelebbi helyettesítő az édes paprika és a cayenne-paprika kombinációja, négy az egyhez arányban (például 4 teáskanál paprika és 1 teáskanál cayenne-paprika). Használhat ancho chiliport egy kis sóval vagy piros chilipaprika-pelyhet is, de az íz közel sem lesz olyan összetett – hiányozni fognak az édes és fanyar jegyek.

aleppoi paprika

Tárolása

A zúzott aleppói paprikát tartsa légmentesen záródó edényben, és tárolja a kamrában, fénytől és hőtől védve. Így tárolva több hónapig friss marad.

Kategória Fűszerek

Szólj hozzá!